Tuesday, 9 February 2021

The Thief’s Story-Questions-Answers-Class X English

 2. The Thief’s Story (Book: Supplementary)  ( Notes prepared by Shish Pal Chauhan)

Short Answer-type Qs (30-40 words each)

Q1. Why was the thief grateful to Anil?

Ans. The thief was grateful to Anil because he gave him work. He taught him how to cook. He also taught him to write his name. He was also goin g to teach him to write full sentences.

Q2. What does the thief say about the reactions of the different people when they were robbed?

Ans. The thief told Anil that people react differently when they are robbed. A greedy man shows fear. A rich man shows anger and the poor person shows acceptance.

Q3. What was Anil’s job? What did he usually do with the money he earned?

Ans. Anil had no regular job for earning his livelihood. He wrote for some magazines to earn money. He used to celebrate whenever he got money.

Q4. Why did the thief want to become an educated man?

Ans. The thief also wanted to become an educated man. He had a dream to earn money like an educated person.

Q5.How did the thief realise that Anil knew that the money had been stolen?

Ans. The thief realised that Anil knew about his act of theft. Anil gave him a fifty rupee note. It was still wet. It meant that Anil knew about the theft. His notes were taken out by Hari Singh.

Q6.Why did the thief smile without any effort towards the end of the story?

Ans. Hari Singh (the thief) smiled at the end of the story. It was because Anil seemed to forgive him. In the beginning, the thief was guilty of his wrong act. But later, he felt sure that his master (Anil) had forgiven him.

Q7.Why, according to Hari Singh, is it difficult to rob a careless man? (2014)

Ans. The thief (Hari Singh) says that it is difficult to rob a careless man. It is because a careless person usually does not care about the theft done to him.

Q8.Why did Hari Singh smile in his most appealing way? (2014)

Ans. Hari Singh (the thief) wanted to impress Anil. So he smiled in his most appealing way. Hari Singh (the thief) wanted to work for him so that he could rob Anil later on of his money.

Q9. Why did Hari Singh consider friends to be more trouble than help? (2012)

Ans. Hari Singh had no friends because he was a professional thief. He did not want to tell anyone about his secrecy. So he considered friends troublesome in this way.

Q10.  Did Hari Singh know how to cook? What was his purpose?

 Ans. Hari Singh did not know how to cook. But he wanted to live with Anil to rob him later on. So he told a lie to Anil. He knew that Anil was a kind person. So he would believe him easily.

Q11. Why was the thief boy happy to work for Anil?

 Ans. First, he could befool Anil easily. Second, he taught him to cook and write his name. Third, he was making a profit of one rupee daily from the daily supplies. Fourth, Anil had promised to teach him to make full sentences.

Q12. Why did Hari Singh choose Anil as his victim? 

Ans. Hari Singh chose Anil. He seemed to him a simple, kind, and easy-going man. It was clear that he could easily be befooled.

Q13. What forced the thief boy to go back to Anil even though he had reached the station to catch a train?

Ans. Anil was a kind and gentle person. Hari Singh robbed him of his money. He was about to board the train. His conscience pricked him. He realised his mistake. He wanted to be educated and make his future bright. So he came back.

Long Answer-type Questions

Q1.Write the Character sketch of the thief (Hari Singh)

Ans. Hari Singh was fifteen-year-old thief. He befooled people easily. He could study people’s faces easily. He found Anil watching a wrestling match. He studied his face. He found him a kind and gentle person. Very soon he impressed him with his broad smile. Anil gave him work cooking at his house.

Hari Singh made a profit of one rupee daily. Anil taught him to write his name. He also promised Hari Singh to teach him to make sentences. But one day, Hari Singh robbed Anil of his money. He went to catch the train to leave Anil forever. But his conscience pricked him. So he came back to Anil and secretly put the money back to its place. Thus Anil’s love and good behavior changed a thief into a good person.

Q2. How did Hari Singh rob Anil of his six hundred rupees? What stopped him to run away?

Ans. Hari Singh wanted to rob Anil from the very beginning. But he could not proper chance. Anil had no regular way of making money. He earned money by fits and starts. Whenever he got any payment for his work, he would go out to enjoy it. He used to spend money quickly. One day, Hari Singh noticed (saw) Anil placing (putting) six hundred rupees under the mattress of his bed. At night, Hari Singh stole the bundle of rupees. He also reached the railway station to catch a train. But he did not sit inside the train. He remembered Anil’s face and his kindness to him. He felt guilty of robbing a gentleman like Anil. He also wanted to be an educated person. So he came back home. Then he put that money in the same place.

Q3. Character sketch of Anil.

Anil was a tall, lean fellow of about 25 years. He looked easy-going, kind, and simple. Anil had no regular way of making money. He earned money by fits and starts. Whenever he got any payment for his work, he would go out to enjoy it. He used to spend money quickly. Then he would wait for the next cheque.

He was a very kind person. So he trusted a boy of fifteen. He gave him food and shelter. He forgave him for his lies. He taught him to write his name. He also promised to teach him to write sentences. Anil gave him a fifty rupee note. He knew it was wet and the money was stolen by Hari Singh. In spite of that, he promised to pay money in the future. He did not say anything to Hari Singh about the theft. Thus we can say that Anil was a thorough gentleman.

Multiple Choice Qs

1. Who is ‘I’ in the thief’s story?  Ans. Hari Singh (the thief).

2. Who is the writer of ‘The Thief’s Story’?  

Ans. Ruskin Bond

3. Who was Hari Singh?  

Ans. A Thief

4. What profit did the thief boy (Hari Singh) make every day? Ans. About one rupee a day

5. What is the age of Hari Singh? 

Ans. Fifteen years

6. Whom did Hari Singh rob?   

Ans. Anil

7. What did Hari Singh do for a living? 

Ans. He wrote for some magazines.

8. How did Anil earn money? 

Ans. By fits and starts

 

A Triumph of Surgery-Questions-Answers-English-Class X

 

Book: Supplementary Reader: Footprints without Feet

Questions & Answers: Lesson 1. A Triumph of Surgery ( Notes by Shish Pal Chauhan)

Short Answer-type Questions

Q1. Why is Mrs Pumphrey worried about Tricky?

Ans. Tricky is Mrs Pumphrey’s pet dog. He is not healthy now. He has become fat and lazy. He has refused to eat anything. Sometimes he vomits. HE keeps on lying on the rug and does not want to go for walk also. SO she is worried about her dog.

Q2. Why was Mr Herriot shocked at Tricky’s appearance?

Ans. James Herriot was shocked to see the dog, Tricky. He had become hugely fat. His eyes were red and watery. His tongue was hanging out of his jaws.

Q3. Why did Mrs Pumphrey make a frantic call to Dr James Herriot?

Ans. She made a frantic call to James Herriot because Tricky was not well. He had become fat and lazy. He had refused to eat anything. Sometimes he vomited. HE kept on lying on the rug and did not want to go for walk also.

Q4. What did Mrs Pumphrey do to cure Tricky of his illness? Was she successful?

Ans. She started giving the dog an extra diet and tonics to cure him. She gave him malt and cod-liver oil. The dog did not get well. But his condition became worse. Sometimes he vomited also. She was not successful in her effort to cure the dog.

Q5. What advice had James Herriot given to Mrs Pumphrey about the dog. Did she follow it?

Ans. James Herriot had advised Mrs Pumphrey to stop giving sweets to the dog. He also told her to give the dog a lot of physical exercises. But she did not follow the advice.

Q6. What did James Herriot say to Mrs Pumphrey after he examined the dog? Why did she almost swoon?

Ans. James Herriot examined the dog. He told Mrs. Pumphrey that the dog would be hospitalised for a fortnight. She almost fainted after listening to it. She was very much possessive about her dog.

Q7. What was the scene when James Herriot took the dog wrapped in a blanket. What did the entire staff carry?

Ans. The doctor took the dog wrapped in a blanket. The whole staff was roused. The maids rushed in and out. They brought his day bed, night bed, favourite cushions, toys and rubber rings, breakfast bowl and supper-bowl. Mrs Pumphrey was in tears as the doctor drove off his car.

Q8. Why was Tricky an uninteresting object for the other dogs at the surgery?

Ans. The dog was lazy and did not move or react when the other dogs came near him at the surgery. So it was an uninteresting object for the other dogs at the surgery.

Q9. How did Dr James Herriot treat Tricky?

Ans. James Herriot kept the dog under his observation. In the beginning, he did not give the dog food, but plenty of water. After a few days, the dog showed some signs of activity. After that, the doctor gave Tricky some food according to the need. Then the dog was cured.

Q10. Why was James Herriot tempted to keep Tricky on as a permanent guest?

Ans. Mrs Pumphrey kept sending lots of things for Tricky. She sent eggs, bottles of wine and brandy also. It was the temptation for James Herriot to keep the dog as a permanent guest.

Q11. Why did Mrs Pumphrey call the dog’s recovery ‘a triumph of surgery’?

Ans. James Herriot kept the dog under his treatment and care for two weeks. He regulated the dog’s diet. When Mrs Pumphrey saw her dog quite well after a fortnight, she called it 'a triumph of surgery’. But she did not know why the dog was ill.

Long Answer-type Questions

Q1. Why was Mr Herriot shocked at Tricky’s appearance? What advice had James Herriot given to Mrs Pumphrey about the dog. Had she followed it?

Ans. James Herriot was a Vet. Mrs Pumphrey was a rich lady. She had a pet dog, named Tricky. She used to over-feed him. So he became fat and was unable to move. James Herriot was shocked to see the dog, Tricky. He had become hugely fat. His eyes were red and watery. His tongue was hanging out of his jaws. James Herriot advised Mrs Pumphery to stop giving sweets to the dog. He also told her to give the dog a lot of physical exercises. But she did not follow the advice. The result was that the dog stopped moving about and kept lying on the carpet for maximum time. After that she had to make a frantic call to James Herriot.

Q2.  What advice did James Herriot give to Mrs Herriot to make Tricky active and healthy? What excuses she made for the the present condition of the dog?

Ans. James Herriot was on his visit. He happened to see Tricky, the dog with his mistress. The doctor was shocked to see the condition of Tricky. He advised Mrs Pumphrey to stop giving sweets to the dog. He also told her to give the dog a lot of physical exercises. But she made excuses in her defence. She told James Herriot that she did a little bit. But she had to stop that because the dog loved cream cakes and chocolates to eat. So she could not bear to refuse to give him his favourite eatables. She also told James Herriot that the gardener was ill. So there was no ring-throwing exercise for the dog.

Q3. Why did Mrs Pumphrey make a frantic call to Dr James Herriot? What did he do immediately to save the dog?

Ans. James Herriot was a Vet. Mrs Pumphrey was a rich lady. She had a pet dog, named Tricky. She used to over-feed him. He became fat and was unable to move. Tricky was not well. He had become fat and lazy. He had refused to eat anything. Sometimes he vomited. He kept on lying on the rug and did not want to go for walk also. So she made a frantic call to James Herriot. The doctor had already made his plans. He told her that the dog would be hospitalised and kept under observation for the fortnight. Mrs Pumphrey was shocked to listen to it. The doctor wrapped the dog in a blanket and put him in his car. She was in tears when the doctor left her place.

Q4. Mrs. Pumphrey had her own way to treat the dog and make his active and healthy. What did she do? How was she responsible to increase Tricky’s problems?

Ans. James Herriot was a Vet. Mrs Pumphrey was a rich lady. She had a pet dog, named Tricky. She used to over-feed him. She thought she would be doing a great job for tricky by giving him creamy cakes and chocolates. She started giving him malt and cod-liver oil. She also gave him a bowl of Horlicks. She knew that the dog’s condition was going bad to worse. He had become lazy and fat. His eyes had become bloodshot and watery. He was unable to walk and run. He loved sitting at one place for most of the time. In spite of all that, she made a defence. She said that it was difficult for her to stop giving him his favourite eatables. In this way, we may say that she was responsible for the ill-health of Tricky.

Q5. Write something about Tricky.                         

Ans. Tricky was Mrs. Pumphrey’s pet. She was very fond of him. He was fat because his mistress overfed him. He loved to eat cream cakes and chocolates. His only fault was his greed. He became ill due to the carelessness of his mistress. She had to make a call to the doctor because Tricky had stopped eating anything. His eyes were red and watery. He sat at one place at the rug and would not to move from there. James Herriot understood all. He took the dog to his surgery. He did not give him anything to eat for a couple of days except water. After a few days, the dog showed signs of improvement. When he got well, the doctor sent for his mistress. She came at once and was very happy to receive her dog.

Important Extracts

    10-11-22: Thursday Ans. Our Government has two options: (1) to control the fast growing population (2) to make poverty the country’s p...